Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Två val för Trump om klimatavtalet

När nu president Donald Trump ska sätta ner foten om hur USA ska göra med klimatavtalet från Paris finns det sannolikt två huvudspår han valt mellan. Inget av dem är juridiskt eller politiskt enkelt - men ett skulle i stort sett kunna bli betydelselöst. Klockan 21.(TT)
Publicerad 1 juni 2017

Klockan 21.00 svensk tid i kväll ska Trump klargöra vad han tänkt sig. Och även om han är oberäknelig anses han i stort sett ha två vägar att gå om han nu väljer att lämna avtalet, vilket han enligt källor tänker göra.

Den första är att enbart säga upp Parisavtalet. Men det innehåller en klausul om att parterna inte kan lämna avtalet förrän tidigast tre år efter att det trätt i kraft. Därefter följer ett års uppsägningstid. Och eftersom avtalet trädde i kraft i november 2016, skulle uppsägningstiden sammanfalla med nästa amerikanska presidentval i november 2020.

Annons

Snabbspår: ett år

Det hela skulle alltså kunna bli tandlöst. Konsekvensen kan bli att Trump juridiskt sett inte kan frångå de klimatmål och åtaganden USA godtagit från Paris. En ny president - som i så fall tillträder i januari 2021 - skulle också ganska omgående kunna återknyta USA till avtalet efter valet.

Alternativ nummer två är både snabbare och mer dramatiskt. Om Trump helt skulle hoppa av FN:s klimatkonvention (UNFCCC) från 1992 skulle USA vara fritt från åtaganden redan efter ett år.

Men det skulle få internationella politiska följder. Och USA skulle samtidigt sannolikt förlora avsevärt i kraft vad gäller att påverka den internationella klimatpolitiken.

Högsta domstolen

En annan sak komplicerar saken ytterligare: Parisavtalet godtogs genom dekret av presidenten - men när det gäller klimatkonventionen godkändes det av senaten 1992. Om senaten trilskas, och om Trump skulle köra över senaten, skulle fortfarande USA:s högsta domstol kunna stoppa processen.

Och ett nytt presidentval väntar som sagt 2020 - och medlemskap eller inte i klimatkonventionen kan bli en viktig fråga i den valrörelsen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons