TT-Utrikes

Turkisk domstol fastställer journalistdomar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Domen mot flera journalister vid den turkiska oppositionella dagstidningen Cumhuriyet har fastställts av en enig appellationsdomstol i Turkiet. För flera av dem väntar mångåriga fängelsestraff - men chansen finns att överklaga till Högsta domstolen.(TT)

Domen mot flera journalister vid den turkiska oppositionella dagstidningen Cumhuriyet har fastställts av en enig appellationsdomstol i Turkiet. För flera av dem väntar mångåriga fängelsestraff - men chansen finns att överklaga till Högsta domstolen.

Förra året dömdes 14 anställda vid tidningen, både journalister och chefer, sedan de påståtts stödja terrorgrupper. De släpptes på fri fot i väntan på dom sedan de överklagat domarna i en lägre instans.

Cumhuriyet, som är ett av de sista medierna i landet med en kritisk hållning till president Recep Tayyip Erdogan, rapporterar att sex av tidningens anställda, inklusive satirtecknaren Musa Kart, nu tvingas återvända till fängelset eftersom de inte har möjlighet att överklaga tisdagens beslut.

    Journalistveteranen Kadri Güsell och Bülent Utku, som arbetat som advokat för tidningen, kommer att få stanna i frihet då de anses ha avtjänat sina straff under den tid de suttit frihetsberövade.

    De övriga journalisterna, som dömdes till fem år eller mer, bland dem tidningschefen Akin Atalay, tidigare chefredaktören Murat Sabuncu och den grävande reportern Ahmet Sik - numera parlamentsledamot för det prokurdiska partiet HDP - har möjlighet att överklaga sina domar till Högsta domstolen.