Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trump vill ha tuffare variant av reseförbud

USA:s president Donald Trump vill ha en tuffare variant av inreseförbud till USA, och snabba på domstolsprocessen för att få igenom den. I en serie tweetar efter Londondåd trycker han på för sitt kontroversiella ursprungsförslag, som stött på patrull i rättsinstanser.(TT)
Publicerad 5 juni 2017

"Justitiedepartementet borde ha hållit fast vid det ursprungliga reseförbudet, inte den urvattnade, politiskt korrekta versionen som de lade fram till Högsta domstolen", twittrar presidenten.

Det var i januari som Trump skrev under sitt första dekret om inreseförbud för människor från sju i huvudsak muslimska länder. Det stoppades eftersom det ansågs strida mot konstitutionen. Sedan skrevs dekretet om, bland annat togs Irak bort. Men även den versionen blockerades.

Annons

I förra veckan vände sig så Trumps administration till Högsta domstolen för att få klartecken att tillämpa inreseförbudet med omedelbar verkan.

Kärnfrågan är om förbudet riktade sig mot muslimer eftersom USA:s konstitution förbjuder diskriminering på religiös grund. Trump-administrationens argument är att det i sin nuvarande utformning inte gör det - ett argument som kan äventyras av presidentens senaste uttalanden, rapporterar CNN.

"Hur som helst har vi redan en extrem granskning av alla inresande till USA för att hålla vårt land säkert. Domstolarna är långsamma och politiska!", twittrar Trump på morgonen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons