Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Comey: Trump bad mig "släppa Flynn"

USA:s president Donald Trump ville att förre FBI-chefen James Comey skulle släppa granskningen av den förre nationelle säkerhetsrådgivaren Mike Flynns ryska kontakter. Det bekräftar Comey i ett skriftligt uttalande. Han skriver också att Trump deklarerade att han väntade sig "lojalitet".(TT)
Publicerad 7 juni 2017

På torsdagen ska James Comey, som nyligen fick sparken av Trump, frågas ut i senatens underrättelseutskott, en av flera hett emotsedda utfrågningar i senaten i veckan.

I en skriftlig, sjusidig redogörelse, ger Comey sin syn på kontakterna mellan honom och presidenten. Han berättar att han hade fört noggranna anteckningar direkt efter vart och ett av deras möten.

Annons

Den sparkade FBI-chefen gör klart att han kände sig illa till mods över att behöva diskutera pågående utredningar med presidenten, även om han försäkrade Trump att denne personligen inte var föremål för utredning.

Första uttalandet

Vid ett möte i Vita huset den 14 februari ska Trump ha sagt: "Jag hoppas du är redo att släppa det här, att släppa Flynn, Han är en bra kille".

Comey förklarar att han inte tolkade det som att presidenten begärde att FBI skulle lägga ner hela utredningen om möjliga kopplingar mellan Trumpkampanjen och Ryssland, utan bara om Flynns agerande och hans felaktiga uppgifter om sina samtal med Rysslands USA-ambassadör. Comey ska ha svarat med att hålla med om att Flynn är en bra kille, men i övrigt suttit tyst.

"Jag sade inte att jag skulle släppa det här", skriver Comey.

Han vittnar också om sitt obehag vid en middag på tu man hand med Trump i Vita huset den 27 januari, där presidenten frågade om han ville stanna på sin post. Comey förklarade att han upplevde det som om Trump ville upprätta något slags chefsrelation.

"Det bekymrade mig mycket, med tanke på FBI:s traditionellt oberoende ställning", skriver han.

"Bisarr tystnad"

Trump ska vid samma tillfälle ha förklarat att han förväntade sig lojalitet.

"Jag rörde mig inte, talade inte och ändrade inte ansiktsuttryck på något sätt under den bisarra tystnad som följde. Vi såg bara på varandra under tystnad", noterar den förre FBI-chefen.

Annons

När Trump senare återkom till ämnet svarade Comey att presidenten kunde förvänta sig uppriktighet.

Vid flera tillfällen ska Comey ha försäkrat Trump om att presidenten personligen inte var föremål för någon utredning.

Comeys redogörelse bekräftar i stort uppgifter som redan spritts i medier under de senaste månaderna. Trots det är det politiskt sprängstoff som kommit upp i ljuset.

Första offentliga uttalandet

Torsdagens vittnesmål blir första gången Comey uttalar sig offentligt sedan president Donald Trump gav honom sparken den 9 maj. Comey ledde FBI:s granskning av Trumpstabens kontakter med ryska företrädare. Såväl Trump som Ryssland har förnekat att det fanns en samordning mellan kampanjen, Moskva och dataintrången.

Tidigare under onsdagen var det chefen för underrättelsechefen NSA, amiral Mike Rodgers, och den nationelle underrättelsechefen Dan Coats tur att svara på frågor om huruvida Vita huset försökt få dem att lägga ner Rysslandsutredningar. Båda sade att de inte upplever att de "pressats" men att de inte vill avslöja innehållet i några samtal de haft med presidenten, enligt tidningen USA Today. Dan Coats kallade ett sådant vittnesmål i ett öppet forum - i det här fallet senatens underrättelseutskott - för "olämpligt".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons