Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Merkel lovar handlingskraft för klimatet

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tar till stora ord för att försvara Parisavtalet, och betonar sitt lands fortsatta åtagande i klimatfrågan. Detta i ett bestämt svar på president Donald Trumps beslut att lämna avtalet.(TT)
Publicerad 2 juni 2017
””

Förbundskanslern tog till ett religiöst färgat språk för att beskriva vikten av avtalet.

””

Stora länder stannar

Annons

Flera europeiska ledare har försäkrat att de fortsatt står bakom Parisavtalet och under dagen pågår ett möte mellan EU och Kina i Bryssel som syftar till att visa enighet i klimatfrågan.

Varken Ryssland eller Indien kommer att dra sig ur.

President Vladimir Putin säger att Parisavtalet inte kommer att fungera utan USA. Han vill inte döma Trump men tror att det finns chans för USA att omförhandla sina åtaganden och vara kvar inom ramen för avtalet, skriver nyhetsbyrån Interfax.

Putin säger att Parisavtalet är ett bra dokument, men att Ryssland ännu inte har ratificerat det eftersom man väntar på att vissa tekniska detaljer ska lösas, enligt Reuters.

Delstater revolterar

Trots Trumps besked kommer flera amerikanska städer och delstater hålla fast vid Parisavtalet. En grupp demokratiska guvernörer säger att delstater kommer att uppmuntras att göra mer för att bekämpa klimatförändringarna.

Delstaten Washingtons guvernör Jay Inslee, som tillsammans med New York och Kalifornien format en klimatallians, säger att de är fria att agera som de vill för att minska utsläppen.

””

Virginias guvernör Terry McAuliffe säger att Trumps beslut är en "skam" och att presidenten har ställt sig på samma sida som Nicaragua, Syrien och "oljebaroner" i sitt beslut.

Pittsburghs borgmästare Bill Peduto twittrar att hans stad står enad med världen och att den kommer att hålla fast vid klimatavtalet "för vårt folk, vår ekonomi och framtid".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons