Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tillerson till Bryssel trots avskedsrykte

USA:s utrikesminister Rex Tillerson kommer till Bryssel nästa vecka, trots rykten om att Donald Trump vill avskeda honom - rykten som presidenten nu dementerat. Svenska utrikesministern Margot Wallström hoppas att få till ett möte på tu man hand.(TT)
Publicerad 1 december 2017

Tillerson ska träffa EU:s utrikeschef Federica Mogherini och alla unionens 28 utrikesministrar i Belgiens huvudstad på tisdag. Beskedet kommer sedan uppgifter läckt om att hans chef planerar att sparka honom och ersätta honom med CIA-chefen Mike Pompeo. Men uppgifterna avvisades på fredagen av både Trump ("falska nyheter") och Tillerson själv ("skrattretande").

Just innan avskedsryktena läckte ut kom beskedet att Tillerson ställer in ett planerat Stockholmsbesök.

””
Annons

Omfattande dagordning

Tillerson har en diger dagordning i Europa nästa vecka. Han inleder med Nato- och EU-möten i Bryssel, fortsätter till Wien för möte med OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) och avslutar med ännu fler möten i Paris.

När EU:s ministrar träffar Tillerson står olika säkerhetspolitiska frågor i centrum.

””

Det är samma frågor som Tillerson och Wallström kommer att diskutera om det bilaterala mötet går att få till. Sverige har diplomatiska förbindelser med Nordkorea och sitter just nu i FN:s säkerhetsråd, och därför finns ett intresse från USA:s sida att tala med Sverige. När statsminister Stefan Löfven i september mötte Donald Trump i New York erbjöd han blågul hjälp med Nordkoreakonflikten.

Olika signaler

Det är väl känt att Tillerson och Trump tycker olika i flera viktiga utrikesfrågor. Bland annat vill Tillerson få till en diplomatisk lösning på konflikten med Nordkorea, medan presidenten uttryckt sig mer bombastiskt och eldat på ordstriden mellan de båda länderna. Men Wallström duckar på frågor om hur de olika signalerna påverkar samarbetet med USA.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons