Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skåpbil var plan B för Londonterrorister

London hade kunnat bli ett nytt Nice. Männen försökte före terrordådet förra helgen att hyra en lastbil. - Följderna hade kunnat bli mycket värre, säger polischefen Dean Haydon.(TT)
Publicerad 10 juni 2017

De tre terroristerna som genomförde attacken som skakat om Storbritanniens huvudstad hade försökt att hyra en tung lastbil, enligt Londonpolisens antiterrorenhet.

Männen dödade åtta människor genom att köra på fotgängare med en vit skåpbil på London Bridge och sedan attackera folk med knivar i närheten. 48 personer skadades.

Annons

De tre misstänkta terroristerna, som sköts ihjäl av polis, har identifierats som Khuram Butt, Rachid Redouane och Youssef Zaghba.

"Plan B"

Bara timmar före dådet försökte Butt hyra en 7,5 ton tung lastbil, men betalningen gick inte genom.

””
””

Lastbilar har använts vid flera terrorattacker i Europa det senaste året, bland annat i Stockholm i april då fem personer dödades. Det som lett till flest dödsoffer var dådet i franska Nice i juli i fjol då en man körde ihjäl 86 människor och skadade över 400 personer.

Polisen säger även att männen hade ett lager med förberedda molotovcocktails. Trasor hade virats runt tretton vinflaskor, som hittades i skåpbilens bagageutrymme.

Rosa knivar

En teori är att männen hade tänkt gå tillbaka till skåpbilen efter att ha huggit ihjäl människor i nöjeslivet kring Borough Market.

””

Knivattackerna genomfördes med breda, rosa keramiska knivar.

"Vi behöver veta mer om dessa ovanliga knivar. Var kommer de ifrån?", skriver polisen i samband med att bilder på knivarna offentliggjordes.

Polisen har gjort husrannsakningar på flera adresser där männen bott. I ett av de genomsökta husen i östra London hittade polisen ett exemplar av Koranen på engelska, "öppen på en sida som beskrev martyrskap".

Annons

På fredagen greps ytterligare en person i utredningen efter terrordåden. Polisen har totalt gripit 19 personer, men bara sex är fortfarande frihetsberövade.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons