Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Storpolitisk härva väntar al-Raqqa

Det intressanta är inte striden om IS självutnämnda huvudstad al-Raqqa, utan vad som händer efteråt, anser Yezid Sayigh vid tankesmedjan Carnegie. - Det kommer att skapa en väldigt komplex situation, säger han.(TT)
Publicerad 7 juni 2017

Den kurdisk-arabiska milisen SDF:s offensiv mot al-Raqqa kan innebära att terrorgruppen IS viktigaste kvarvarande fäste faller.

””

Men al-Raqqa är den självutnämnda huvudstaden för IS, med allt vad det innebär i symbolvärde. Samtidigt har IS flyttat manskap österut från al-Raqqa, mot fästet Dayr al-Zor (Deir Ezzor) för att kämpa hårdare där.

””
Annons

Turkiet oroat

Men det är snarare vad som händer efter det att IS lämnat eller besegrat staden som är det stora frågetecknet, enligt Sayigh. Det är en storpolitisk härva med många trådar att reda ut. I centrum finns SDF, som Turkiet likställer med den terrorstämplade PKK-gerillan i Turkiet. Turkiet har kraftigt signalerat sin oro över SDF:s offensiv.

””

SDF har å sin sida lovat att lämna över staden sedan den intagits.

””

Ryssland vid förhandlingsbordet

Enligt Sayigh planerar västvärlden för någon form av stabiliserande insats att sätta in i al-Raqqa, men det är dels oklart om det är möjligt rent militärt, dels svårt att veta om USA, Storbritannien och andra kommer överens med Turkiet.

””

Ryssland å sin sida har stött den syriska regimen, och Sayigh kan tänka sig att landet kan komma att använda sig av sitt inflytande och utnyttja al-Raqqasituationen för att försöka förhandla fram ett nytt avtal med flera parter.

Sayigh gissar att SDF kommer att vara mån om att det ska framstå som att kurderna kontrollerar staden. Ett arabiskt råd kommer att bildas för att styra al-Raqqa, möjligtvis med stöd av en arabisk, turkiskutbildad polisstyrka och alla parter kommer att vara måna om att inte stöta sig allt för mycket med Turkiet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons