Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vilket mandat har Rex Tillerson i Europa?

I skuggan av förra veckans avskedsrykten anländer USA:s utrikesminister Rex Tillerson till Bryssel. På agendan står möten med Nato, EU och OSSE.(TT)
Publicerad 4 december 2017

Frågan är vilka befogenheter Tillerson egentligen har när han diskuterar global säkerhet, transatlantiska samarbeten och våldsbejakande extremism med högt uppsatta ledare. I förra veckan publicerade flera medier uppgifter om att Vita huset hade en plan för att avskeda utrikesministern - något som president Donald Trump senare avfärdade via Twitter som "falska nyheter".

Men det är ingen hemlighet att relationen mellan Trump och Tillerson varit ansträngd en tid. De två tycker olika om exempelvis hanteringen av Nordkorea och det globala kärnenergiavtalet med Iran. I början av hösten publicerades uppgifter om att Tillerson övervägde att sluta och privat hade kallat presidenten "en idiot". Och i oktober kritiserade Trump Tillerson via Twitter för hans försök att få till en diplomatisk lösning på Nordkoreakris.

Annons

Dubbla tungor

Effekten har blivit att USA talar med dubbla tungor på den utrikespolitiska arenan samt att Tillersons ställning underminerats.

””

Detta understryks av Trumps tweet sent i fredags där han skrev att Tillerson inte är på väg ut. "Vi tycker olika om vissa saker (jag fattar de avgörande besluten) men vi jobbar bra tillsammans och Amerika är respekterat igen!", skrev presidenten.

Stöd i Nato

Tillerson å sin sida avfärdade ryktena om att han var på väg att få sparken som "skrattretande" och sade att medierna måste skaffa sig bättre källor.

På måndagen fick han dessutom flankstöd av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som hyllar Tillerson för dennes insats kring Nordkorea.

””

Stöd för Stoltenberg?

Någon oro för att utrikesministerns ställning skulle vara "underminerad" tycks inte Stoltenberg ha.

””
””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons