Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rysslandsutredning kryper allt närmare Trump

Sedan Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn erkänt i domstol att han ljugit om sina rysskontakter kryper utredningen allt närmare Trump själv. Medan presidenten i motsägelsefulla tweets tar avstånd från tidigare medarbetare, ökar nervositeten i Vita huset, enligt experter.(TT)
Publicerad 3 december 2017

USA:s president Donald Trump har aldrig bett den federala polisen FBI att lägga ned utredningen mot sin tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn, hävdar han på Twitter. Flynn har erkänt i domstol att han ljugit för FBI om sina rysskontakter.

"Jag har aldrig bett (den tidigare FBI-chefen James) Comey att sluta utreda Flynn. Mer fejkade nyheter för att dölja ännu en lögn från Comey!" twittrar Trump.

Annons

Trump sade i en intervju med NBC News i maj, efter att han avskedat Comey, att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Enligt Comey hade presidenten bett honom "släppa" utredningen.

Vad som ytterligare komplicerar är en tweet på lördagen där Trump skriver att Flynn sparkades för att han inte bara ljugit för vicepresident Mike Pence, utan även för FBI. Trump har tidigare sagt att Flynn sparkades för att ha ljugit för Pence. Trumps personliga advokat John Dowd tar nu på sig utkastet till den senare tweeten, och säger att det var "hans misstag", enligt Reuters.

"Försöker skydda sig"

I takt med att Trumps medarbetare faller, tar presidenten avstånd från dem, förklarar Erik Åsard, professor emeritus vid Svenska institutet för nordamerikastudier

””

Den viktiga frågan är om Trump visste om att Flynn ljugit för FBI - en kriminell handling - när han bad Comey lägga ned utredningen. Och inte minst vad som kommer att hända framöver:

””

Oro i Vita huset

Michael Flynn är den första tidigare medlemmen i Trumpadministrationen att erkänna sig skyldig till ett brott i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av kampanjstabens och senare administrationens eventuella Rysslandskontakter. Enligt dokument från utfrågningen ska en mycket högt uppsatt medarbetare i Trumps stab ha instruerat Flynn om att kontakta utländska företrädare, inklusive Ryssland.

Det gör att utredningen blir allt obekvämare för presidenten och hans närmaste krets. Flynn är en central person i utredningen.

””
””

ABC backade

Att det var Trump själv som instruerat Flynn rapporterades av ABC News i fredags. Kanalen tog sedan tillbaka uppgifter, med hänvisning till att källan förtydligat sig och sagt att Trump hade gett Flynn, tillsammans med en liten grupp rådgivare i uppdrag att hitta vägar att förbättra relationen med Ryssland och andra "hotspots" under valkampanjen. Reportern Brian Ross som gick ut med uppgiften har stängts av.

Annons

"Grattis @ABC för att ni stängde av Brian Ross för hans förfärligt felaktiga och oärliga rapportering om Ryssland, Ryssland, Ryssland Häxjakt. Mediebolag och tidningar borde göra detsamma med sina falska nyheter!", twittrade Trump efteråt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons