Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Putins svåra balansgång med och mot väst

Möjliga Trumpkontakter, anklagelser om valpåverkan, kriget i Syrien och annektering av Krim - Rysslands relation till Väst saknar inte konfliktytor. Men efter år av aggressiva tongångar ser en framstående Rysslandsexpert tecken på ett mindre konfliktsökande Kreml.(TT)
Publicerad 11 juni 2017

Låga oljepriser och de västerländska sanktioner som följde på annekteringen av Krim har slagit hårt mot Rysslands ekonomi de senaste åren. I takt med att levnadsstandarden sjunker märks en ökad frustration hos folket.

Annekteringen av Krim 2014 ledde till en skjuts uppåt för president Vladimir Putins popularitetssiffror. Men i en undersökning förra året sade 60 procent av de tillfrågade ryssarna att de vill ha en vänskapligare relation till Ukraina.

””
Annons

Kremls dilemma

Och för att kunna blåsa liv i den krympande ekonomin - med hopp om att så småningom kunna förhandla bort de plågsamma sanktionerna - vill Kreml för närvarande närma sig västländerna, enligt Shevtsova.

Men samtidigt används en retorik färgad av misstänksamhet mot fienden i väst som ett sätt att ena det ryska folket.

””

Rädsla för nya idéer

””

Framöver väntas troligtvis ett "bisarrt sicksackande" när Ryssland ska försöka anpassa sin utrikespolitik till den nya internationella politiska spelplanen, enligt Shevtsova. USA:s ökande isolationism bryter kontinuiteten i samarbetet med Europa och bristen på gemensam utrikes- och säkerhetspolitik har lett till ett manöverutrymme för Kreml.

””

Tyskland

Krisen för det transatlantiska samarbetet blev ännu tydligare när den tyska förbundskanslern Angela Merkel i ett tal nyligen varnade för ett opålitligt USA - vilket följdes av en hätsk Twitterattack från den amerikanske presidenten Donald Trump.

””
””

"Svart hål"

När det gäller relationerna med USA talades det först om en "bromance" mellan den ryske och den amerikanske presidenten. Men för närvarande finns knappt någon relation alls att tala om - och Trumps sätt att styra landet har mest inneburit huvudvärk för Putin.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons