Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Profumo-skandalens huvudperson död

Christine Keeler, huvudperson i vad som beskrivits som 1900-talets största skandal i Storbritannien, är död. Den forna modellen avled i lungsjukdomen kol på ett sjukhus i London i måndags, 75 år gammal, meddelar hennes släkt enligt brittiska medier.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Keeler var 19 år och jobbade som bland annat nattklubbsdansös när hon 1963 hade en relation med John Profumo, Storbritanniens dåvarande krigsminister, eller försvarsminister som det heter numera.

Eftersom hon i samma veva även låg med Sovjetunionens marinattaché Jevgenij Ivanov briserade snart en stor spion- och sexskandal.

Annons

Som så ofta i dylika fall var det dock inte själva händelseförloppet som fällde Profumo, utan att han sedan ljög i parlamentet om sina kopplingar till Keeler.

Även premiärminister Harold MacMillan avgick samma år, och affären tros ha bidragit till att Konservativa partiet sedan förlorade valet 1964.

Jevgenij Ivanov gick bort hemma i Ryssland 1994, 68 år gammal, och John Profumo dog vid 91 års ålder 2006. Trots att skandalen kom att prägla mycket av deras liv, och har blivit både film och pjäs, höll de offentligt tyst om den.

Keeler däremot har uttalat sig i talrika intervjuer och även skrivit flera självbiografier.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons