Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Norge kan få trepartiregering

Det liberala partiet Venstre har sagt ja till att inleda formella regeringsförhandlingar med Høyre och Fremskrittspartiet i Norge. Venstres ledare Trine Skei Grande säger att hennes parti vill göra högerregeringen mer socialliberal.(TT)
Publicerad 9 december 2017

Trine Skei Grande säger på en pressträff att hennes parti har tydliga krav för samarbetet.

””

Statsminister Erna Solberg (H) är glad över att Venstre vill inleda samtal, men säger att när det gäller förhandlingar om en regeringsplattform är inget klart förrän allt är klart

””
Annons

"Spelar högt"

Venstres ledare tar en stor risk genom att gå in för regeringssamarbete med Høyre och populistiska Fremskrittspartiet, anser Anders Todal Jenssen, professor i statsvetenskap vid universitetet NTNU i Trondheim.

””

Långdragna sonderingar

Norge har de senaste fyra åren haft en regering med Høyre och populistiska Fremskrittspartiet, som styrt med stöd av Venstre och Kristelig Folkeparti.

Efter valet den 11 september, där Høyre blev största borgerliga parti, har sonderingar om regeringsbildningen pågått. Kristelig Folkeparti meddelade efter valet att partiet lämnar det formella samarbetet med regeringen, medan Venstre har hållit dörren på glänt.

Men även om Venstre ingår i regeringen tillsammans med H och FRP saknar de tre partierna egen majoritet i stortinget och är fortsatt beroende av stöd från FRP för att få igenom sina förslag.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons