1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Försiktigt hopp om EU-enighet i asylfrågan

EU-länderna fortsätter att skynda långsamt när det gäller att enas om framtida asyl- och migrationspolitik. Migrationsminister Heléne Fritzon (S) håller ändå hoppet uppe. - Det finns en insikt om att klockan faktiskt är fem i tolv i förhandlingarna, säger Fritzon i Luxemburg.(TT)
Publicerad 12 oktober 2018

Flera av de tyngsta migrationsministrarna fanns inte på plats när läget för de sju stora EU-förslagen på asyl- och migrationsområdet diskuterades ännu en gång på fredagen.

Bland dem som valde att stanna hemma fanns exempelvis Italiens Matteo Salvini, som annars högljutt och flitigt brukar berätta vad de andra borde göra.

Å andra sidan blev det som väntat inga genombrott i förhandlingarna heller den här gången.

Sprickan är fortsatt djup mellan främst länderna i väst och öst - som är för och emot tanken på att omfördela asylsökande mer jämnt över medlemsländerna vid ett krisläge liknande det som rådde under sommaren och hösten 2015.

"Flyttat framåt"

Heléne Fritzon försöker ändå vara optimist.

””

Om det räcker för att hinna fram till ett beslut före årsskiftet återstår dock att se.

””

Gränsvakter

Desto snabbare tycks det i stället gå att samsas om andra förslag på området. Parallellt med migrationsdiskussionen talade justitieminister Morgan Johansson (S) och hans kollegor om planerna på att kraftigt utöka EU:s gränsbevakningsstyrka Frontex till 10 000 man redan inom några år.

””

TT