Medlemmarna i kärnvapenklubben
Fem länder är officiellt erkända som kärnvapenmakter: USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien.
USA är det enda land som hittills använt kärnvapen, i augusti 1945 mot de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. USA förfogar, tillsammans med Ryssland, över 92 procent av världens kärnvapenarsenal, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri.
Nordkorea hoppade av
Alla de fem erkända kärnvapenmakterna har skrivit under icke-spridningsavtalet (NPT) om att inte överföra kärnvapenteknik till andra länder.
Trots det har ytterligare fyra länder lyckats utveckla kärnvapenkapacitet: Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea. De tre förstnämnda har aldrig undertecknat NPT och Nordkorea drog sig ur avtalet 2003.
Grannarna och ärkefienderna Pakistan och Indien lämnar inte ut uppgifter om sina kärnvapenarsenaler, men fortsätter att utveckla nya vapensystem, enligt Sipri.
Israel har valt att mörka, och varken erkänner eller dementerar att landet har kärnvapen. Nordkorea skryter gärna med sina kärnvapen, men har inte offentliggjort några detaljer om storlek eller status.
Svenska kärnvapen
Iran misstänktes under flera decennier för att försöka utveckla egna kärnvapen, men ingick 2015 ett avtal där landet öppnade för inspektioner och lovade att bara använda sin kärnteknik för fredliga syften, i utbyte mot hävda internationella sanktioner.
Efter andra världskriget hade ytterligare en rad länder planer på att skaffa kärnvapen, bland dem Sverige. De svenska kärnvapenplanerna skrotades 1968 och Schweiz lade sina planer på hyllan året efter. Sydafrika övergav sitt kärnvapenprogram 1991, enligt nyhetsbyrån AFP.
TT