Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Många på världens högsta topp trots vädret

Rekordmånga hade fått tillstånd att försöka, men det blev inte fler än normalt som lyckades. Totalt har över 550 klättrare tagit sig till Mount Everests topp under årets vårsäsong.(TT)
Publicerad 13 juni 2017

Nepals turistdepartement hade i år utfärdat 375 tillstånd för att bestiga världens högsta bergstopp, Mount Everest, från sydsidan i Nepal. Eftersom samtliga klättrare går upp med minst en bergsguide innebär det att mer än 750 personer gav sig upp mot den 8 848 höga toppen inom loppet av bara ett par veckor.

Säsongen startade den 15 maj, när en grupp bergsguider gjorde den första klättringen under vilken de fäste de rep som behövs för att nå toppen. Officiellt avslutades säsongen två veckor senare, i månadsskiftet maj-juni.

Annons

Kaoset uteblev

De köer och det kaos som flera erfarna bergsbestigare varnade för inför årets vårsäsong, med rekordmånga klättrare, uteblev.

449 personer lyckades bestiga Mount Everest från sydsidan, enligt siffror från Nepals turistdepartement, skriver The Himalayan Times. Av dem var 190 utlänningar och de övriga nepalesiska klättrare eller bergsguider.

På den norra, tibetanska sidan är statistiken ännu inte klar, men minst 120 personer har nått toppen därifrån. Det säger den kinesiska myndigheten CMA, som kontrollerar alla tillstånd för klättrare på den sidan, till nyhetsbyrån AFP.

Väderförhållanden var inte de bästa och de tillfällen som gavs att ge sig på toppförsök var få. Att så pass många tog sig ända upp, trots det hårda vädret, är tillfredsställande, enligt det nepalesiska turistdepartementets talesperson Khem Raj Aryal.

””

Flera dödsfall

Turismdepartementet betecknar årets vårsäsong som "säker" - trots att flera personer miste livet på den nepalesiska sidan av berget. Den erfarne schweiziske klättraren Ueli Steck omkom under en acklimatiseringsklättring i april och den tidigare gurkha-soldaten Min Bahadur Sherchan, 85 år, dog av höjdsjuka i början av säsongen när han försökte återta titeln som den äldste på Everests topp.

Bland dödsoffren finns också en amerikansk läkare samt en slovakisk och en indisk klättrare. De omkom alla tre på mer än 8 000 meters höjd, ett område som kallas för Everests "dödszon", där syrenivån är farligt låg och risken för att drabbas av höjdsjuka stor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons