Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Katalansk prägel på Korsikas val

Samma vågor som guppar in över Katalonien sköljer även in över Korsika, några hundra sjömil åt öst. Trots starka siffror inför helgens regionalval ligger öns nationalister ändå lågt om självständighet.(TT)
Publicerad 2 december 2017

Kejsar Napoleons gamla hemtrakter i Medelhavet har redan länge huserat drömmar om att bryta sig loss från resten av Frankrike. Stundtals har kampen dessutom varit både brutal och blodig, med en rad bombattacker.

För tillfället tycks ändå Korsikas nationalister nöjda med att kontrollera den egna regionen.

””
Annons

Val till helgen

Simeoni leder separatiströrelsen För Korsika och har styrt lokalt sedan 2015. Nu väntas en klar seger i de val som hålls på söndag och den 10 december till den nya regionala församling som från årsskiftet ska representera hela ön.

Nationalisternas styrka visade sig redan tidigare i år då de tog hand om tre av öns fyra platser i det franska parlamentet i Paris.

Att stödet för självständighet ändå bara beräknas till 12-15 procent, om det skulle röstas om saken i dag, förklaras bland annat med den svaga ekonomin.

””

"Skulle urartat"

Spaniens hårdföra agerande mot Kataloniens folkomröstning om självständighet tidigare i höstas beklagas av korsikanerna. Gilles Simeoni varslar samtidigt för att ett likadant agerande från fransk sida skulle få helt andra konsekvenser.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons