Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Många döda i explosioner vid begravning

Minst sex personer dödades när flera explosioner inträffade vid begravningen av sonen till en politiker i Afghanistans huvudstad Kabul. Omkring 90 människor skadades, enligt inrikesdepartementet. - Ljudet av explosioner hördes överallt och jag såg att mina händer och ansikte fattat eld.(TT)
Publicerad 3 juni 2017
””

Uppgifterna om antalet dödsoffer går isär. Tidigare uppgav ett italienskdrivet sjukhus i Kabul att 19 människor dödats. Men det visade sig att sjukhuset hänvisat till obekräftade afghanska medieuppgifter. Reuters rapporterar att vittnen sett minst tolv döda vid platsen för explosionerna.

Antalet skadade oklart

Annons

Även antalet skadade är oklart. Hälsodepartementet anger 119 skadade, att jämföra med 87 skadade som inrikesdepartementet gått ut med.

Begravningen där explosionerna inträffade hölls för sonen till en högt uppsatt politiker. Han och fyra andra personer dödades i går när säkerhetsstyrkor öppnade eld mot regeringskritiska demonstranter i Kabul. Då skadades även 23 människor, varav merparten ingår i säkerhetsstyrkorna, enligt landets vice inrikesminister Murad Ali Murad.

Minister på plats

Flera högdjur fanns på plats vid lördagens begravning, bland annat chefsminister Abdullah Abdullah som ställde upp i presidentvalet 2014. Ingen grupp har hittills sagt sig ligga bakom explosionerna, men talibanrörelsen har förnekat inblandning.

Centrala delar av Kabul har spärrats av för att hindra nya regeringskritiska demonstrationer. Säkerhetsstyrkorna har satt upp vägspärrar, och bepansrade fordon patrullerar gatorna. Myndigheterna har förbjudit demonstrationer med motiveringen att stora folksamlingar riskerar att bli mål för attentat.

Stannar kvar

En mindre grupp demonstranter har dock stannat kvar i ett läger i närheten av platsen för onsdagens bombattentat som dödade minst 80 människor och skadade uppemot 500.

Demonstranterna kräver att regeringen avgår på grund av det försämrade säkerhetsläget i Kabul, men också att regeringen avrättar elva dödsdömda fångar från den talibananknutna gruppen Haqqani-nätverket, som underrättelsetjänsten anklagar för dådet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons