Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Julmarknad på protestplats revs

Kravallpolis och demonstranter har drabbat samman i Rumäniens huvudstad Bukarest. Demonstranterna vill inte att en julmarknad ska byggas på det torg där hundratusentals i början av året protesterade mot den socialdemokratiska regeringen. "Vi kommer inte att ge upp Segertorget!(TT)
Publicerad 2 december 2017

"Vi kommer inte att ge upp Segertorget!" och "Firea, kom ihåg att detta torg inte är ditt", löd slagorden när demonstranterna rev ner byggnadsställningar och staket för att sätta stopp för julmarknadsplanerna.

Firea är Bukarests socialdemokratiska borgmästare Gabriela Firea, och det var hon som tidigare i veckan meddelade att julmarknaden skulle byggas på Segertorget. Ett besked som enligt landets premiärminister Mihai Tudose - också han socialdemokrat - inte var "det mest inspirerande".

Annons

I februari vek sig regeringen och drog tillbaka ett dekret som skulle avkriminalisera viss korruption i landet sedan hundratusentals under fem dagar demonstrerat vid torget. Nu är åter förslag på gång om att lätta på korruptionslagstiftningen. Dessutom övervägs en ny skattelagstiftning som har väckt hård kritik och de senaste dagarna har flera demonstrationer genomförts.

Efter lördagens protester meddelade borgmästare Gabriela Firea att det ska hittas en annan plats för julmarknaden. Hon varnade samtidigt för att protesterna "innebär början till anarki".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons