Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jemenkonflikt trappas upp efter Salehs död

De saudiledda bombflygen har intensifierat sina räder över Jemen efter att expresidenten Ali Abdullah Saleh dödats av sina tidigare allierade Huthi. FN kallar situationen i Jemen världens värsta humanitära kris.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Konflikten i Jemen trappas upp dagen efter att Ali Abdullah Salehs son, militären Ahmed Ali, meddelat att han ska "konfrontera fiender till fosterlandet och mänskligheten".

Ali, som tidigare sågs som en sannolik efterträdare till sin far, är en kraftfull ledare för Huthi-motståndet. Detta efter att många av Salehs anhängare flytt huvudstaden Sanaa när Saleh dödades på måndagen.

Annons

Saleh, som samarbetat med Huthi-milisen och hjälpt dem att vinna kontroll över stora delar i norr, inklusive Sanaa, dödades då han sågs som allierad med Iran när han försökte fly till Saudiarabien.

Kriget i Jemen - där de iransk-allierade Huthi strider mot en saudiledd koalition - har fört med sig en situation som FN kallar världens värsta humanitära kris.

Kriget har orsakat djup elände bland Jemens 28 miljoner invånare. Mer än 10 000 civila har dödats i strider. Livsmedelsförsörjning och medicinsk infrastruktur har kollapsat och orsakat en humanitär nödsituation med kolera och svält.

Regimen i Teheran förnekar direkt stöd till Jemens Huthi-minoritet, som liksom Iran tillhör shiaislam. Saudiarabien och många andra länder i området domineras av sunniislam.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons