Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Irland varnar för gränstrubbel

Det är ännu oklart om EU och Storbritannien kan nå en skriftlig överenskommelse om gränsreglerna för Nordirland innan tidsfristen löper ut på måndagen, uppger irländske utrikesministern Simon Coveney.(TT)
Publicerad 3 december 2017

Coveney hoppas dock att måndagens möte mellan EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och brittiska premiärministern Theresa May ska leda till att en uppgörelse kan träffas före toppmötet den 14-15 december. Det skulle ge britterna en möjlighet att inleda förhandlingarna med EU om handelsreglerna efter brexit.

Irländske utrikesministern har engagerat sig djupt i landets inställning till brexit sedan han tillrädde posten i somras. I torsdags utnämndes Coveney dessutom till biträdande premiärminister. Han säger sig dock inte ha några planer på att utnyttja Irlands veto i sammanhanget.

””
Annons

Den irländska regeringen sammanträder måndagsmorgonen och väntas då ge premiärminister Leo Varadkar mandat att fatta beslut i gränsfrågan.

Varken Irland eller Storbritannien vill se återinförda gränskontroller i gammal stil. Men det är oklart hur det ska kunna kombineras med att britterna heller inte vill ha några kontroller mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons