Högern drar åt höger i österrikiskt nyval
ÖVP steg som en raket i opinionsundersökningarna när den 31-årige Sebastian Kurz tog över partiledarskapet i våras. Hans taktik har dock varit att distansera sig från partiet och den dagliga politiken, till exempel sa han nej till att bli vicekansler.
””
ÖVP och socialdemokratiska SPÖ bildade regering efter valet 2013, men samarbetet har varit långt ifrån smärtfritt. I maj i år, strax efter att Kurz tagit över, stod det klart att koalitionen kollapsat och nyval utlystes till den 15 oktober.
Hårdare ton
Österrike tog emot över 130 000 asylsökande under 2015 och 2016, och har haft problem med flyktingmottagandet och integrationsarbetet. Det har bidragit till ett stort fokus på migrationsfrågan under valkampanjen.
””
Sebastian Kurz fångade snabbt upp oron. Han har börjat låta allt mer som FPÖ, Frihetspartiet, och tonen kring invandring har hårdnat. Han varnar ofta för "politisk islam", har varit drivande bakom landets nyligen införda burkaförbud och vill se hårdare tag mot muslimska förskolor.
””
FPÖ, starkt förknippat med tidigare partiledaren Jörg Haider och hans högerradikala och nationalistiska politik, har å sin sida mjuknat i sin retorik.
Aggressivare förr
””
Socialdemokraterna å sin sida tampas med anklagelser om att bedriva en smutsig valkampanj, bland annat efter avslöjanden om att en tidigare rådgivare står bakom fejkade Facebooksidor som syftat till att misskreditera Sebastian Kurz.
Dessutom har en intern analys av partiledaren och landets nuvarande förbundskansler, Christian Kern, läckt. Där beskrivs Kern som en person som varken tål kritik eller motgångar. Inte det bästa utgångsläget inför ett val.
Klart är att inget av partierna kan regera ensamt - de måste bilda koalition. Att köra på ÖVP+SPÖ igen kan se illa ut, med tanke på att ett sådant samarbete just kollapsade. Men om Christian Kern petas kanske just den knuten kan lösas, tror Reinhard Heinisch.
Birgit Sauer tror däremot inte på den kombinationen:
””
TT