Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Högerman vill ta kampen mot Macron

De franska Republikanerna väntas ta ett kliv till höger under den nya ledaren Laurent Wauquiez. 42-åringen tillhör samma partifalang som Sarkozy och är fast besluten att ta upp kampen mot president Macron.(TT)
Publicerad 10 december 2017

Laurent Wauquiez, bara två år äldre än Emmanuel Macron och utbildad vid samma franska elituniversitet, blir den som ska ena partiet efter fiaskot i vårens presidentval. Just kampen mot Macron är central både för Wauquiez själv och för hans anhängare.

””

En skara på 234 908 politiskt aktiva medlemmar i det liberalkonservativa partiet hade chans att rösta, i första hand elektroniskt. Wauquiez fick 74,6 procent av rösterna och slog som väntat ut sina två motkandidater utan en andra valomgång.

Annons

Inspirerad av Trump

Liksom den förre presidenten Nicolas Sarkozy representerar Wauquiz Republikanernas högerfalang. I våras förklarade han i en tv-intervju i France 2 att han såg den amerikanske presidenten Donald Trump, inte som en förebild, men som en källa till politisk inspiration:

””

"Fransk identitet"

Med parollen "Högerns återtåg" har Laurent Wauquiez, tidigare minister i Sarkozys regering, numera president för regionen Auvergne-Rhône-Alpes tryckt på vikten av att försvara "den franska identiteten".

Under ett kampanjmöte i veckan svor han på att aldrig bilda allians med Nationella fronten, skriver Libération. Samtidigt förklarade han att han vill ge röst åt den tysta majoriteten, åt de "som väntar på någon som försvarar de värden som är våra, åt de som inte längre står ut med att den franska identiteten blir omprövad".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons