Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hård skattekritik mot EU-länder

Trots löften om kamp mot skattefusk agerar flera av EU:s medlemsländer närmast tvärtom, anser en stor grupp civilorganisationer i en gemensam rapport. Svenska Diakonia vill ha ett större inflytande för alla världens länder - inte bara de rikaste.(TT)
Publicerad 4 december 2017

Av 17 granskade EU-länder är det bara Slovenien som får fler godkänt än underkänt i den rapport som gjorts av bland andra Diakonia och en lång rad andra organisationer.

Sverige hamnar som delad sexa, med godkänt endast för öppenheten i bolagsregistret, och uppmanas bland annat att arbeta för att multinationella företag ska redovisa hur mycket de skattar i alla länder, inte bara i EU.

””
Annons

Sänkta skatter

I rapporten, som koordinerats av det Bryssel-baserade nätverket Eurodad, beklagas att länderna närmast pressar varandra att sänka sina företagsskatter.

"Medan företagen ombeds att betala mindre tvingas konsumenter över hela världen att betala mer. Skattesystemen riskerar att utöka orättvisorna, snarare än att minska dem", skriver organisationerna.

"Om den nuvarande trenden fortsätter kommer den globala företagsskatten att ligga på noll år 2052", hävdar de.

Optimist?

Diakonia vill att Sverige stödjer tankarna på att diskutera globala skattefrågor i ett sammanhang där också utvecklingsländer är med, och inte bara i de rika OECD-ländernas så kallade Beps-samarbete.

””

Trots den kritiska rapporten är hon ändå optimistisk om framtiden - inte minst efter de senaste årens stora uppmärksamhet kring skatteflykt och skatteplanering.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons