Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Guldhandlare: Erdogan kände till svindel

En turkisk-iransk guldhandlare riktar grova anklagelser mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan från vittnesbåset i en domstol i New York. Ankara har redan på förhand avfärdat rättegången som en komplott mot Turkiet.(TT)
Publicerad 1 december 2017

I den pågående rättegången står Mehmet Hakan Atilla, biträdande chef för den statliga turkiska banken Halkbank, och flera andra personer åtalade för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran. Guldhandlaren Reza Zarrab tillhörde tidigare de åtalade, men efter en uppgörelse hörs han nu som åklagarnas huvudvittne.

Han har redogjort för hur flera turkiska banker var inblandade i försöken att kringgå sanktionerna och ge Iran tillgång till världsmarknaden.

Annons

Mutade minister

Den 34-årige Zarrab har berättat han att han betalade mångmiljonbelopp i mutor till Turkiets dåvarande ekonomiminister Zafer Caglayan för hjälp att genomföra planen. Den gick i korthet ut på att hjälpa Iran att använda medel i Halkbank för att köpa guld som sedan smugglades till Dubai och såldes för att stärka Irans statskassa. Iran var i stort behov av likvida medel eftersom sanktionerna försvårade för landet att sälja olja och gas.

Enligt Zarrab talade Caglayan 2012 om för honom att Erdogan, som då var premiärminister, kände till planen. Det ska även dåvarande finansministern Ali Babacan ha gjort, rapporterar Reuters.

Turkiska åklagare svarade på fredgen med ett beslut om att Zarrabs tillgångar ska beslagtas - en del i en utredning som inletts mot honom, rapporterar statliga medier i Turkiet.

Erdogan förnekar

Erdogan själv kommenterade rättegången vid ett möte med politiker från partiet AKP på torsdagen.

””

Turkiets biträdande premiärminister säger till den statliga nyhetsbyrån Anadalou att Zarrab utsatts för påtryckningar att förtala Turkiet. Han upprepar tidigare anklagelser om att Fethullah Gülen, den USA-baserade predikant som enligt Ankara organiserade kuppförsöket förra året, ligger bakom åtalet.

Reza Zarrab var 2013 inblandad i en korruptionsutredning i Turkiet, som president Recep Tayyip Erdogan då avfärdade som en sammansvärjning mot regeringen, iscensatt av Gülen. Inga åtal väcktes i härvan som även den berörde Halkbank.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons