Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Forskare: Trump missförstod klimatrapport

Massachusetts Institute of Technology (MIT) säger att president Donald Trump grovt missförstod deras forskning, som han hänvisade till i torsdags för att rättfärdiga att han drog USA ur klimatuppgörelsen som gjordes i Paris 2015.(TT)
Publicerad 2 juni 2017

Trump sade i ett tal i Vita husets rosenträdgård att han beslutat om att USA ska lämna uppgörelsen som betecknats som en milstolpe i klimatpolitiken. Han hänvisar till att den inte skulle sänka temperaturerna tillräckligt snabbt för att någon påtaglig effekt.

””
””

Hänvisade till MIT

Annons

Påståendet tillskrevs MIT-forskning, enligt dokument i Vita huset som Reuters tagit del av. Universitet, som ligger i Cambridge, Massachusetts, publicerade i april 2016 en studie med titeln "hur stor skillnad kommer Parisavtalet att göra?". Den drog slutsatsen att även om länderna infriade sina löften i uppgörelsen skulle den globala uppvärmningen minska med mellan 0,6 och 1,1 grader Celsius till 2100.

””

Hade ingen kontakt

Han säger att MIT:s forskare inte har haft någon kontakt med Vita huset och inte fått någon chans att förklara sitt arbete.

Parisavtalet, som närmare 200 länder anslöt sig till 2015, syftar till att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader eller mindre till 2100, huvudsakligen genom att länderna minskar sina utsläpp av koldioxid och annat från fossila bränslen.

USA, som släpper ut näst mest koldioxid efter Kina, åtog sig att minska utsläppen med 26 procent till 28 procent från 2005 års nivåer till 2025.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons