Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Emiraten förnekar beskjutning av kärnreaktor

De jemenitiska Huthirebellerna har avfyrat en kryssningsrobot mot ett kärnkraftverk under uppbyggnad i Abu Dhabi, rapporterar den Iranstödda rörelsens egen tv-kanal, dock utan att presentera några belägg. Förenade arabemiraten förnekar uppgifterna.(TT)
Publicerad 3 december 2017

"Robotstridskrafterna tillkännager avfyrandet av en kryssingsrobot mot kärnkraftverket al-Barakah i Abu Dhabi", skriver tv-kanalen på sin sajt, utan några ytterligare detaljer. al-Barakah ligger i öknen i västra Abu Dhabi i Förenade arabemiraten och är under uppbyggnad. Den första reaktorn av fyra är planerad att tas i bruk under 2018.

Förenade arabemiraten förnekar uppgifterna, skriver den statliga emiratiska nyhetsbyrån Wam på sitt Twitterkonto. Wam citerar landets krisdepartement som uppger att det emiratiska robotförsvarssystemet dessutom skulle kunna hantera ett sådant hot, och att al-Barakah är skyddat mot attacker.

Annons

Bomber mot Sanaa

Den saudiskledda allians som strider mot Huthirebellerna har under natten flygbombat rebellgruppens positioner i huvudstaden Sanaa, uppger invånare och lokala medier. Flyganfallen ses som ett försök att stötta anhängare till expresidenten Ali Abdullah Saleh, som öppnat för samtal med den saudiskledda alliansen.

Salehs styrkor har tidigare stridit tillsammans med Huthirebellerna, men den senaste tiden har deras rebellallians börjat spricka. Huthirebellerna fördömde expresidentens utspel som ett svek och "en kupp" och tidigare i veckan har inbördes strider mellan rebellgruppen och Salehs styrkor rasat i Sanaa.

Tiotals dödade

Tiotals människor har dödats och hundratals skadats i striderna, enligt Internationella Rödakorskommittén (ICRC) som uttrycker oro för att de ska leda till ännu fler civila dödsoffer.

Sammanlagt har kriget i Jemen sedan 2015 krävt runt 9 000 människoliv.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons