Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Filippinska soldater hittade miljoner

Filippinska soldater hittade sedlar, checkar och vapen värda miljoner under framryckningen i Marawi mot terrorgruppen Maute. Kampen för att återta staden har blivit utdragen. Sedelgömman hittades i en byggnad under försöken att frita staden från Maute, som svurit trohet till IS.(TT)
Publicerad 6 juni 2017

Sedelgömman hittades i en byggnad under försöken att frita staden från Maute, som svurit trohet till IS.

52 miljoner filippinska pesos, motsvarande 9 miljoner kronor, hittades, tillsammans med bland annat checkar och handeldvapen.

Annons

Överstelöjtnant Jo-ar Herrera säger till Philippine Star att resurserna tyder på att gruppen är välutrustad och har gott om pengar.

””

Lösensummor utlovade

Striderna utbröt i staden den 23 maj efter att filippinsk polis och militär försökte att gripa den man som tros leda Mauteattacken mot Marawi, Isnilon Hapilon. Bland annat har flygplan och helikoptrar satts in för att försöka återta kontrollen över staden på ön Mindanao. Medborgargrupper vädjade tidigare i veckan om ett stopp för flygräderna.

””

President Rodrigo Duterte har gått ut med att han erbjuder 10 miljoner pesos (1,7 miljoner kronor) för den som lyckas "oskadliggöra" Hapilon, som kallas IS emir i Filippinerna, och 5 miljoner pesos var för de två Mautebröderna Abdullah and Omar.

"Hade kunnat bomba"

Sedan striderna inleddes har omkring 200 personer dödats, varav 20-38 uppges vara civila och 40 medlemmar i regeringsstyrkorna, enligt Reuters. Kampen för att återta staden har varit utdragen. Mautekrigarna, varav omkring 100 personer uppskattas vara kvar i staden, ska enligt den filippinska militären ha använt sig av instängda civila som mänskliga sköldar. Krigarna har också förskansat sig väl och bland annat använt sig av krypskyttar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons