Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: "IS troligen bakom Londonattack"

Motivet bakom terrordådet i London är fortfarande oklart. Men enligt terrorexperten Magnus Ranstorp tyder tillvägagångssättet på en koppling till IS. - Det var väntat att något sådant här skulle kunna ske, säger han.(TT)
Publicerad 4 juni 2017

Att Storbritannien återigen blir måltavla för terrordåd beror bland annat på upprepade uppmaningar från terrorgruppen IS, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp.

””

Samtidigt menar han att attacken kunde ha fått ännu värre konsekvenser om brittisk polis inte agerat så snabbt som de gjorde. På åtta minuter, från det att attacken började, lyckades polisen identifiera männen och skjuta dem.

””
Annons

Många personer säkerhetsrisk

Enligt Ranstorp är risken för terrordåd i Storbritannien fortsatt hög. Tolv attacker ska ha förhindrats under de senaste tre åren och i landet finns cirka 23 000 individer som klassas som en säkerhetsrisk.

””

Motivet bakom nattens attack är ännu inte klarlagt men enligt Magnus Ranstorp tyder mycket på att det finns en koppling till IS.

””

Falska bombattrapper

Att de tre män som misstänks ha utfört attacken bar falska bombattrapper kan bero på att de ville undvika eller försena att själva bli angripna, enligt Ranstorp.

””

Ytterligare en anledning till attrapperna kan ha varit att attentatsmännen planerade att ta gisslan och genom de falska bombattrapperna hålla människor och myndighetspersoner i schack.

””

Att Storbritannien snart går till val kan spela in i varför attentat sker just nu. Samt att IS trycks tillbaka i Syrien.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons