Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Länder listas när EU varnar skatteparadis

17 länder - däribland Panama, Sydkorea och Namibia - finns med på EU:s lista över världens skatteparadis. Investerare i länderna riskerar nu hårdare skattegranskning hemifrån.(TT)
Publicerad 5 december 2017

Formellt handlar det om en lista över de "jurisdiktioner" som anses som "icke samarbetsvilliga" i kampen mot skattefusk och skatteplanering, exempelvis när det gäller utbyte av information.

””

Totalt valde Andersson och kollegorna från övriga EU-länder att skriva upp 17 länder på sin "svarta lista" och ytterligare 47 på en "grå". Den sistnämnda består av dem som lovat åtgärder inom kort.

Annons

Riskerar kontroll

Att även ett land som Sydkorea finns med beror enligt Andersson på att de inte uppfyller EU:s kriterier om samarbete och information i skattefrågorna. Däremot behöver inte de många företag som exempelvis handlar med Sydkorea vara nervösa för att drabbas av svartlistningen, mer än att själva riskera en noggrannare kontroll från skattemyndigheterna.

””

Få britter?

Saknas på listan gör däremot nästan alla av de många jurisdiktioner som lyder under brittisk överhöghet och som annars flitigt brukar pekas ut i skatteflyktssammanhang - som till exempel Kajmanöarna, Bermuda eller Jersey.

TT: Varför inte?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons