Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trump utlyser krisläge i Kalifornien

Arméer av brandmän försöker utnyttja tillfälligt mojnande vindar i kampen mot sex stora skogs- och markbränder som rasar i södra Kalifornien. President Donald Trump har utlyst federalt krisläge.(TT)
Publicerad 8 december 2017

Bränderna har tvingat över 230 000 människor att fly sina hem, bland dem invånare i utkanten av USA:s näst största stad Los Angeles. Några av dem har kunnat återvända.

Extrema vindbyar som kan nå upp till 36 meter per sekund - med råge orkanstyrka - har försvårat släckningsarbetet och fått elden att sprida sig snabbt. På fredagen mojnade blåsten tillfälligt, vilket underlättade arbetet. Samtidigt skingrades inte röken lika fort och dålig sikt begränsade möjligheten att använda flyg för att vattenbomba.

””
Annons

Vinden spås vända

Dessutom varnar meteorologerna för ändrad vindriktning, vilket gör att en del av de runt 8 700 brandmännen riskerar att bli instängda av lågorna.

Donald Trump har utfärdat en deklaration av krisläge för Kalifornien, en åtgärd som tillåter federala myndigheter att samordna räddningsinsatser och användning av federala pengar.

Ett av de områden som drabbats är exklusiva Bel Air, där mångmiljonfastigheter förstörts.

Skolor i Los Angeles-området har tvingats att stänga. En del invånare har tvingats att fly lågorna med bara minuters varsel.

Enligt myndigheterna rör det sig om sex större bränder från Los Angeles upp längs Stilla havskusten till Santa Barbara. Även söderut mot San Diego brinner det.

Ett dödsfall

Ett dödsfall har rapporterats i Ventura, norr om Los Angeles, och över 400 bostäder och andra byggnader har förstörts, enligt myndigheterna.

En skogsbrand har drabbat staden Fallbrook norr om San Diego, och rasat i ett område där särskilt pensionärer bor. Där har 20 bostäder förstörts. Branden växte snabbt på bara några timmar och guvernör Jerry Brown har utlyst nödläge för San Diego County, enligt Reuters. Minst två personer har förts till sjukhus med brännskador.

Mer än 20 kapplöpningshästar dog när åtta stallbyggnader eldhärjades i träningsanläggningen San Luis Rey, där runt 500 hästar finns.

Annons

En av bränderna hotade en vingård som ägs av mediemagnaten Rupert Murdoch. Vingården har evakuerats och möjligen har några byggnader eldhärjats, men huvudbyggnaden är fortfarande intakt, uppger han.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons