Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stödparti redo till överenskommelse med May

Den brittiska premiärministern Theresa May och nordirländska DUP har kommit överens om ramarna för en överenskommelse som skulle innebära fortsatt konservativt styre i landet, meddelar Mays kansli på lördagskvällen.(TT)
Publicerad 10 juni 2017

"Vi kan bekräfta att Demokratiska unionistpartiet har gått med på principerna för en ramöverenskommelse för att stödja Konservativa regeringen", meddelar en talesperson för Theresa May.

Överenskommelsen ska enligt uttalandet bygga på "förtroende och stöd".

Annons

Strategiansvariga sparkas

Men läget är klart pressat för den stukade brittiska premiärministern. Tidigare under dagen kom beskedet att två av hennes närmaste medarbetare avgår. Enligt BBC fick Theresa May ultimatum efter det dåliga valet: Gör dig av med de ansvariga, annars blir det en offentlig ledarstrid inom partiet.

De sparkade medarbetarna är Nick Timothy och Fiona Hill som båda var ansvariga för mycket av strategin inför valet i torsdags.

Enligt BBC hade andra stora namn inom Tories (Konservativa partiet) varnat för att May kommer att utmanas om ledarskapet om Timothy och Hill inte sparkas.

Tories blev visserligen största parti i valet, vilket gör att May räknar med att fortsätta leda landet. Men att partiet inte fick egen majoritet ses som en politisk katastrof, och de kritiska rösterna är många och starka.

Orolig för gayrättigheter

Dessutom larmar ledaren för Tories skotska sektion, Ruth Davidson, om att gay-rättigheter är i fara om May samarbetar med DUP för att behålla makten. Davidson säger att rättigheter för lgbti - en engelsk förkortning för lesbian, gay, bi, trans, intersex - är viktigare för henne än partiet. Hon är själv förlovad med en kvinna, medan samkönade äktenskap är olagliga i Nordirland, en linje som DUP stödjer.

Problemet för May är att utan DUP har hon ingen majoritet i underhuset.

Inom kort väntas May presentera hela listan över sin nya regering. Den väntas dock inte innehålla några nya stora namn.

Tories backade i valet till 318 mandat. Oppositionspartiet Labour fick 262. DUP fick tio platser.

Annons

För majoritet krävs minst 322 av underhusets 650 platser, eftersom det Irlands-vänliga partiet Sinn Féin inte tillträder sina sju platser.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons