Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åtalshot mot Argentinas expresident

Det stormar återigen runt Argentinas före detta president Cristina Fernández de Kirchner. En domare begär att hon ska gripas och förlora sin åtalsfrihet. Hon anklagas för att ha dolt iransk inblandning i ett attentat mot ett judiskt center i Buenos Aires, som krävde 85 liv.(TT)
Publicerad 7 december 2017

Hon anklagas för att ha dolt iransk inblandning i ett attentat mot ett judiskt center i Buenos Aires, som krävde 85 liv.

Cristina Fernández de Kirchner var president 2007-2015 och nu är hon vald till senator, vilket gör att hon inte kan ställas inför rätta. För att hennes rättsliga immunitet ska upphävas krävs att senaten röstar för det med två tredjedelars majoritet. Enligt tidningen Clarín är stödet i senaten sannolikt inte tillräckligt stort för det.

Annons

Som president ska hon ha skrivit på ett avtal med regeringen i Teheran om att iranier misstänkta för inblandning i dådet 1994 ska kunna förhöras av det argentinska rättsväsendet i Iran, inte i Buenos Aires.

Domaren Claudio Bonadio, som nu ansvarar för utredningen, har också begärt att förre utrikesministern Héctor Timerman och tidigare regeringstjänstemän ska gripas. Bonadio tog över målet när åklagaren Alberto Nisman mystiskt avled 2016, fyra dagar efter att ha slutfört utredningen.

Om Cristina Fernández de Kirchners åtalsfrihet hävs hotas hon också av andra brottsanklagelser, som gäller korruption och penningtvätt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons