Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ronaldo bakom Reals historiska titel

Cristiano Ronaldo slog till en gång. Juventus vacklade och reste sig. Sedan en gång till. Då var det över. Real Madrid blev först på 27 år att försvara Europas finaste titel när laget vann Champions League-finalen med 4-1.(TT)
Publicerad 3 juni 2017

Champions League-finalen på Millennium Stadium i Cardiff målades upp som en duell mellan försvarande mästarlaget Real Madrids målspruta Cristiano Ronaldo och Juventus 39-årige målvaktsveteran Gianluigi Buffon.

Portugisen vann på knockout. Första slaget delade Ronaldo ut i den 20:e minuten då han med lite hjälp av en touch på Leonardo Bounucci placerade 1-0-bollen utom räckhåll för Buffon. Efter lite mer än en timme svingade han högerfoten igen och sänkte både den italienske målvakten och Juventus med sitt 3-1-mål.

””
Annons

Tre minuter före avgörandet borde Buffon möjligen ha avstyrt Casemiros skott som gav 2-1 för Real Madrid. Visst tog bollen en konstig bana efter att ha styrt på Sami Khedira, men målvakten tycktes ha tid att ta sig ut till sin högerstolpe.

Över 100 mål

Ronaldo gjorde fem mål i kvartsfinalen mot Bayern München och spädde på med ytterligare tre i semin mot lokalkonkurrenten Atlético. Portugisen nådde som förste spelare i turneringen över 100 mål och var den enskilt största orsaken till Reals 32 mål på vägen fram till finalen.

””

Buffon å sin sida var på jakt efter den enda stora titel han inte vunnit. Juventus hade släppt in blott tre mål på hela Champions League-säsongen och italienaren trodde på en roligare utgång än i finalerna 2003 och 2015.

Öppnade offensivt

Juventus inledde finalen överraskande offensivt.

Kanske var det väl optimistiskt för i den 20:e minuten fick Real Madrid väl stora ytor på högerkanten. Dani Carvajal fick utrymme att spela in bollen centralt där, vem annars, Ronaldo mötte upp: 1-0.

Det var en drömstart för Real som hade föresatt sig att bli första lag sedan Milan 1990 att försvara titeln i Europas finaste klubbturnering. Juventus skulle tvingas öppna sig ännu mer och ge Real chansen att göra det laget förmodligen är bäst i världen på: kontra i virvlande fart.

Drömmål ingen tröst

Scenariot fördröjdes.

Annons

För bara sju minuter senare skakade Cristiano Ronaldo på huvudet. Det gjorde förmodligen många av åskådarna också, om de nu inte var upptagna med att tappa hakan eller att gnugga sig i ögonen.

De hade just sett Juventus kroatiske anfallare Mario Manzukic svara för ett nummer som kan ha varit finalhistoriens vackraste. Nedtagningen på bröstet var perfekt, balansen zlatanesk - minns Ibrahimovics konstmål mot England i invigningsmatchen på Friends arena 2012 - och cykelsparken otagbar för Realmålvakten Keylor Navas.

Målet var värt ett bättre öde - men blev bara kosmetika.

Det såg Cristiano Ronaldo till, innan Marco Asensio satte 4-1 i slutminuterna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons