Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tung svenskdag i America's Cup-kvalet

Sen start, trasigt skrov, problem med hydrauliken och ett straff. Tisdagens två kvalsemifinalseglingar i America's Cup blev till två mardrömmar för den svenska Artemis-båten. Efter fyra seglingar leder nu den japanska båten semifinalen med 3-1 i bäst av nio matcher.(TT)
Publicerad 6 juni 2017

Det var betydligt starkare vindar i Great Sound på Bermuda under tisdagens seglingar, med vindbyar på 25 knop, alltså nästan 13 meter per sekund i regnet. Och det ställde till det för båtarna som nådde höga farter, svenska Artemis var till exempel uppe i över 47 knop i första seglingen.

Missade starten

Annons

Halvvägs in i den gick en del av den svenska katamaranens babordsskrov sönder och man tappade kontakten med den japanska båten. Då hade Artemis redan missat starten lite och hamnat på efterkälken men nästan jobbat sig i kapp när incidenten med skrovdetaljen hände.

Svenskbåten såg ut att vara på väg att bryta men då råkade även den japanska båten ut för att en skrovdetalj lossnade och svenskarna satsade igen. Men det var aldrig någon fara för den japanska segern och då bröt svenska Artemis.

Bättre start

Vinden droppade lite inför dagens andra segling där Artemis fick en bättre start. Men redan vid första märket fick svenskbåten problem med att runda, istället gick man rakt fram och ut utanför banan vilket innebar ett straff direkt och man tappade därmed flera hundra meter mot den japanska båten.

I den andra semifinalen fick Nya Zeeland byta vinge precis före starten och var dessutom efter Storbritannien över startlinjen. Men trots det tog man hem seglingen efter en stark avslutning. Men precis före den fjärde seglingen, strax före start, tvärdök den nyzeeländska båten i en vändning och tippade över framåt med stora skador på vinge och båt.

Därmed står det 3-1 till Nya Zeeland i den kvalsemifinalen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons