Nyheter

VM-guldhjälten tackade kollektivet

Precis som för två år sedan avgjordes innebandyfinalen mellan Sverige och Finland efter straffar. Och även i år avgjorde Amanda Delgado Johansson. - Men det var kollektivet som avgjorde, säger hon till TT. Guldet i Bratislava var Sveriges sjätte raka VM-guld.(TT)
Publicerad 9 december 2017

Guldet i Bratislava var Sveriges sjätte raka VM-guld. I fem av de sex senaste VM-finalerna har Finland stått för motståndet i fem. 2009 var det Schweiz.

Sverige vann med 6-5 sedan Emelie Wibron, Sveriges bästa poängplockare i VM, och Amanda Delgado Johansson satt sina straffar. Finland fick bara in en straff. Den svenska målvakten Sara Hjorting räddade tre.

””

"Det gick vägen"

I det senaste VM-slutspelet var Amanda Delgado Johansson debutant. I år är hon en av de största stjärnorna. Men inför finalen hade det varit skralt med målskyttet från hennes sida med "bara" fyra mål på fem matcher.

””

I den andra perioden utökade hon VM-målskörden med 50 procent då hon gjorde både 3-1 och 4-1. Men efter det målet kom Finland tillbaka, reducerade till 2-4 och 3-4 i powerplay. Finlands största stjärna, Veera Kauppi, kvitterade två gånger om i sista perioden och såg till att ta matchen till förlängning och sedan straffar.

Hanterade nerverna

TT: Blev ni nervösa när Finland började knappa in?

””

Delgado Johansson tycker inte att det var hon som avgjorde matchen.

””
””

Målvakterna slutar

TT: Vad är styrkan i det här guldlaget?

””

VM-finalen var förbundskaptenen Andreas Lundmarks sista. Han ersätts av Åsa Karlsson. Det var också sista VM-turneringen för målvakterna Sara Hjorting och Emelie Frisk.