Nyheter

Tung svensk start på handbolls-VM

Sverige fick en blytung start på handbolls-VM i Tyskland. Blågult fick ingen ordning på försvaret, Polen gjorde mål från alla håll och vann premiärmatchen med 33-30 (17-15). Det mesta stämde för Sverige i VM-premiären inför välbesatta läktare i Egetrans Arena - i anfall.(TT)
Publicerad 2 december 2017

Det mesta stämde för Sverige i VM-premiären inför välbesatta läktare i Egetrans Arena - i anfall.

Problemet var att det läckte ordentligt bakåt.

””

Polen nådde överraskande semifinal i VM både 2013 och 2015 men har sedan dess genomgått en generationsväxling under nye förbundskaptenen Leszek Krowicki.

Mot Sverige fick det nya, unga laget allt att stämma och vann till slut en match i Vilda Västern-stil med tre bollar.

Det hjälpte inte att storstjärnan Isabelle Gulldén, som i och med VM-premiären blev Sveriges mesta mästerskapsspelare genom tiderna med tolv slutspel, satte tonen för en offensivt stark första halvlek när hon sköt 1-0 i den första minuten.

När Jenny Alm i sin 100:e landskamp satte Sveriges 15:e mål i första halvlekens sista sekund var det egentligen bara från hennes position, vänsternio, och från högernio som det hade klickat - även om Polens målvakt Adrianna Placzek efterhand fick bättre kontroll på de svenska kantspelarna.

Polskt självförtroende

Problemet var att Polen lyckades ännu bättre framåt. Laget misslyckades i kvalet men fick ett wildcard till VM och imponerade inför mästerskapet med övertygande segrar mot Brasilien, VM-etta 2011, och Rumänien, VM-trea för två år sedan.

De polska spelarna tog med sig självförtroendet in i VM-premiären.

Spelmotorn Karolina Kudlacz-Gloc, tysk mästare med spelortens klubblag Bietigheim, ryckte sönder det svenska försvaret från start.

Filippa Idéhn gjorde några sporadiska räddningar men fick inte tag i avsluten från kanterna. Vänstersexan Kinga Grzyb, med ett efternamn som på svenska betyder svamp, sög åt sig många bollar och satte fyra av dem bakom Idéhn. Hon fick sedan hjälp med målskyttet av namnen Kinga Achruk som totalt gjorde nio mål och såg till att Polen i halvtid ledde med 17-15.

Jobbig start

Sverige fick en jobbig start på andra halvlek, trots numerärt överläge. Polen inledde med ett straffmål, Emma Fernis sköt stolpe-stolpe ut och när inbytta målvakten Johanna Bundsen till slut räddade en av ett otal polska straffar studsade bollen ut till skytten Grzyb som satte returen.

Under en svensk utvisning gjorde sedan Polen tre raka mål i tom bur och gick ifrån till 26-19, vilket blev matchavgörande.

””
””

Sverige kom till spel utan ordinarie vänstersexan Loui Sand som är fotskadad och inte skrevs in i truppen före deadline. Det var inte där som Sverige förlorade matchen. Ersättaren Mellegård var en av Blågults bästa spelare och med fem mål.