Nyheter

Gulldén efter skrällen: "Smakar väldigt bra"

Det skulle inte vara möjligt. Varför inte, tänkte Sverige, och besegrade Norge i handbolls-VM, 31-28 (16-18) - en liten bragd som ger Slovenien i åttondelsfinal - Det smakar väldigt bra, säger Isabelle Gulldén, som styrde och ställde som bara hon kan.(TT)
Publicerad 8 december 2017

Där Ungern, Polen och Tjeckien gav upp på uppvärmningen ville Sverige mer.

Det var gruppfinal och då skulle det minsann bli en sådan.

Norge hade utklassat allt motstånd fram till den sista drabbningen i Egetrans Arena i Bietigheim-Bissingen. Då fick VM-guldfavoriterna mer än de kunde hantera.

När Loui Sand sköt bort all tidigare frustration och satte 31-28 ur minimal vinkel bröt det stora segerjublet ut. Blågult hade för andra gången vunnit över Norge i en mästerskapsmatch, och för första gången på sju år.

””

Sällsynt segerdans

Sverige började bra och blev bara bättre. På offensiv planhalva stämde det hela vägen - det går egentligen att säga hur mycket som helst om hur handbollshjärnan Gulldén styrde och ställde men vi nöjer oss med att hon gav sig själv godkänt - och i andra halvlek växte försvaret, och målvakten Johanna Bundsen, till en så gott som ogenomtränglig mur.

Ändå var Norge, denna virvelvind till handbollslag, i ledningen fram till 28-26 med åtta minuter kvar.

Då tog Sverige vara på ett numerärt överläge (2-0) under en period som gav 5-0, seger i matchen - och i gruppen.

Strax innan Sand satte matchens sista mål ställde hon sig i vägen för Norges kraftpaket och niomålsskytt Nora Mørk och fick domslutet med sig. Förbundskaptenen Henrik Signell kunde inte på rak arm minnas att han någonsin sett vänstersexan göra något liknande.

Den liggande segerdansen måste också vara sällsynt.