Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fakta: Detta innebär avstängningen

Den 5 december stängdes Rysslands olympiska kommitte (ROK) av med omedelbar effekt. Till grund för beslutet låg en rapport från Internationella olympiska kommitténs (IOK) disciplinära kommitté ledd av schweizaren Samuel Schmid.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Den 5 december stängdes Rysslands olympiska kommitte (ROK) av med omedelbar effekt. Till grund för beslutet låg en rapport från Internationella olympiska kommitténs (IOK) disciplinära kommitté ledd av schweizaren Samuel Schmid. Under 17 månader utredde Schmidkommittén hur Rysslands påstått statstödda och systematiska dopningsystem gått till, i synnerhet under OS i Sotji 2014.

Annons

IOK:s beslut innebär följande:

1. Rysslands olympiska kommitté stängs av, vilket innebär att Ryssland som nation stoppas från att delta i OS.

2. Individuella ryska idrottare välkomnas till OS i Pyeongchang i februari, men under stränga villkor. De måste i så fall inte bara kvala in enligt de kvalgränser som gäller för respektive sport. De måste också anses "rena" enligt IOK:s testpanel ITA (Independent Testing Authority), som fortfarande är under utveckling, och ska ledas av Valérie Fourneyron.

Ren anses den som:

a) inte har begått något dopningsbrott.

b) har genomgått alla tester inför OS som rekommenderats av den specialgrupp av kontrollanter som nyligen instiftats av IOK och Wada.

c) har genomfört alla övriga krav på tester som ITA specificerat.

Annons

3. De individuella ryska idrottare som får klartecken att tävla i OS i Pyeongchang kommer att göra det under benämningen OAR (Olympic Athlete from Russia). Det kommer att stå "OAR" på deras tävlingskläder, och de kommer att tävla under den olympiska flaggan. Under medaljceremonier kommer den olympiska hymnen att spelas i stället för den ryska nationalsången.

4. De ryska OAR-idrottarna kommer att ta del av samma tekniska och logistiska stöd som alla andra olympiska deltagare.

5. ITA-panelen kommer att bestämma vilka tränare och övriga ledare som bjuds in till OS, enligt följande riktlinjer:

a) Ingen som var med i den ryska OS-truppen i Sotji 2014 är välkommen.

b) Ingen tränare eller läkare vars idrottare har begått dopningsbrott är välkommen.

6. IOK kommer att ha sista ordet och bestämmer vilka ledare som slutgiltigt ska få en inbjudan till OS.

Annons

7. Ingen medlem av det ryska idrottsdepartementet är välkommen till OS i Pyeongchang.

8. Den tidigare idrottsministern, Vitalij Mutko, liksom hans då biträdande minister Jurij Nagornych, är avstängd från OS i Pyeongchang liksom från alla kommande olympiska spel.

9. Dimitrij Tjernijsjenko, före detta vd för organisationskommittén i Sotji, är avstängd från arbetet med OS i Peking 2022.

10. Rysslands olympiska kommittés (ROK) ordförande Alexander Zjukov har uteslutits ur IOK.

11. ROK har dömts att betala för IOK:s kostnader kring utredningarna, och ska också bidra med 15 miljoner dollar till utvecklingen av ovan nämnda ITA-panel.

Annons

12. IOK kan komma att lyfta avstängningen helt, eller delvis, direkt efter att OS i Pyeongchang tagit slut. Detta utifrån att Ryssland har följt och respekterat IOK:s beslut.

Källa: Internationella olympiska kommittén.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons