Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vargar tycker illa om orättvisor

Vargar har en stark känsla för rättvisa. De tål inte när någon i flocken särbehandlas och får mer än vad de själva får. Då slutar de samarbeta, enligt en studie. Forskarna drar slutsatsen att beteendet är medfött.(TT)
Publicerad 10 juni 2017

Tidigare har man vid ett antal tillfällen konstaterat att hundar har en känsla för rättvisa.

Då har man antagit att beteendet är ett resultat av att hundar är tamdjur och har avlats specifikt för att kunna uppfatta liknande fenomen.

Annons

Men nu måste den tanken skrotas. I och med att vargar beter sig likadant måste det ligga i generna hos de båda arterna. Kanske de har ärvt förmågan från en gemensam anmoder.

Den nya studien, som presenteras i Current Biology, bygger på en serie experiment vid Veterinärmedicinska universitetet i Wien, Österrike.

I experimenten har forskarna lärt hundar och vargar att trycka på knappar, varpå de belönats med en godbit. Men när de tryckt på knappen utan att få något, eller en mycket mindre godbit än deras artfränder, reagerade de omedelbart med att vägra vara med i de fortsatta experimenten.

Intressant nog var vargarna betydligt känsligare än hundarna. Efter att de hade blivit förfördelade höll de sig undan från människor, vilket hundarna inte gjorde. Dessutom var högt rankade individer mer känsliga för orättvis behandling.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons