Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utrotningshotad orangutang född i Sverige

För första gången har en Sumatraorangutang fötts i Sverige - och överlevt. Orangutanghonan Dunja födde sin lilla unge den 21 november på Furuvik utanför Gävle. Dunja är en Sumatraorangutang, vilket är en utrotningshotad art. Ungen är den första som har fötts i Sverige och överlevt.(TT)
Publicerad 1 december 2017

För första gången har en Sumatraorangutang fötts i Sverige - och överlevt.

Orangutanghonan Dunja födde sin lilla unge den 21 november på Furuvik utanför Gävle. Dunja är en Sumatraorangutang, vilket är en utrotningshotad art. Ungen är den första som har fötts i Sverige och överlevt.

Annons

"Jag är oerhört glad över att vi lyckats bidra till bevarandet av en akut hotad art och att kunna ge våra orangutanger den bästa miljöberikningen vi kan ge dem", säger djurchef Daniel Hansson i ett pressmeddelande.

Förlossningen, som tog ungefär fyra timmar, gick bra och Dunja är en mycket stolt mamma som är oerhört varsam och fin med sin unge, enligt djurparken.

Nära 95 procent av alla orangutanger har försvunnit de senaste femtio åren och arten klassas i dag som akut hotad. Dels på grund av att skogarna de bor i skövlas, dels för att de dödas av tjuvskyttar och ungarna säljs ibland som husdjur.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons