Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

USA kräver FN-utredning av mordet på Catalán

USA kräver att FN startar en internationell utredning av morden på den svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp i Kongo-Kinshasa.(TT)
Publicerad 6 juni 2017

USA kräver att FN startar en internationell utredning av morden på den svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp i Kongo-Kinshasa.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley har i ett uttalande riktat till FN:s generalsekreterare António Guterres krävt att han initierar en särskild utredning av morden under FN:s beskydd, skriver The New York Times.

Annons

Enligt FN:s talesperson Stéphane Dujarric är det dock inte möjligt för Guterres att ta initiativ till en brottsutredning utan godkännande från ett mellanstatligt FN-organ som exempelvis säkerhetsrådet.

””

Zaida Catalán arbetade för en av FN:s expertgrupper som lyder under världsorganisationens mäktigaste organ - säkerhetsrådet. Expertgrupperna är observatörer som ska övervaka situationen i länder som är föremål för FN-sanktioner. De ska också utreda brott mot folkrätten.

Den 13 mars i år rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp. De hittades döda den 28 mars.

En videosekvens från en mobiltelefon visar hur de förs in i en skogsdunge av beväpnad milis där båda skjuts ihjäl.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons