Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Unga judinnor i Malmö trotsar rädslan

Antisemitismen i Malmö blir allt värre, konstaterar två unga judinnor. Men trots rädslan kommer de aldrig låta sig skrämmas eller låta det påverka deras liv eller vilka de är.(TT)
Publicerad 10 december 2017

När 200 personer samlas på Möllevångstorget i Malmö för att protestera mot en amerikansk presidents beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad är det judar som får motta hat och hot om våld. Dagen efter utförs ett brandattentat mot Judiska församlingen i Göteborg.

"Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna", skanderade demonstranterna. Det är inte första gången grov antisemitism hörs på stadens gator.

Annons

19-åriga Rebecka Gellert som har vuxit upp i Malmö tycker att situationen för judar blir allt värre. Hon var på jobbet, ett stenkast från Möllevångstorget, när demonstrationen hölls.

””

Alltid på sin vakt

Trots allt känner sig Rebecka Gellert ändå säker i Malmö, men hon undviker att bära smycken och kläder som anspelar på att hon är jude. Hon känner sig inte rädd, utan blir mer obekväm när frågor dyker upp i sociala sammanhang och är alltid på sin vakt.

Trots att det är frågor som Rebecka brottas med dagligen är det inte många som inte har en aning hur situationen ser ut. Hon är därför rädd att det måste bli ännu värre innan någon bryr sig tillräckligt för att göra något åt det.

Döljer inte sin identitet

Antisemitismen kommer aldrig att dö, konstaterar 17-åriga Mira Malm som bott hela sitt liv i Malmö.

””

Under alla tider har judar mördats, hotats och hatats. Den rädslan gör att många av hennes jämnåriga vänner väljer att dölja sin religion. Själv väljer Mira Malm att trotsa sin rädsla och inte gömma sin judiska identitet. Det hon alltid tagit med sig från sin judiska tro är gemenskapen.

””

Ingen magisk lösning

När den nya rabbin Moshe-David HaCohen flyttade till Malmö för mindre än ett år sedan var ett av huvudskälen arbetet med de här frågorna.

””

Redan innan Moshe-David HaCohen flyttade till Malmö var han väl medveten om de problem som staden brottas med.Under de senaste månaderna har de arbetat nära med muslimska församlingarna och har nu tillsammans ett projekt som går under namnet "Amanah". Det finns många minoriteter som samsas i Malmö och en grundläggande inställning måste vara ömsesidig respekt, menar HaCohen.

””
””
Annons

Ger inte upp

Antisemitismen gör det judiska livet i Malmö allt fattigare, menar Rebecka Gellert. Församlingen blir allt mindre när folk väljer att lämna Malmö. Många av de som är kvar vill inte delta i stora evenemang, en del är rädda för att gå ut. Men Rebecka Gellert kommer inte att flytta. Malmö har en väldigt stor gemenskap och det är många som vill göra det bättre.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons