Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trots larm - kyckling populäraste rätten

Återkommande larm om smittspridning hos kyckling och råd om minskad köttkonsumtion rubbar inte köttsuget. Kyckling och biff toppar listorna över de populäraste maträtterna till vardags respektive helg, enligt en ny undersökning om matvanor.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

Larm om smittspridning och hundratals fall av magsjuka varje vecka verkar inte ha dämpat svenskarnas sug efter kyckling. Kycklingrätter toppar även i år listan över de populäraste rätterna att lägga på tallriken till vardags. Och trots Livsmedelsverkets rekommendation om minskad köttkonsumtion är biff det som svenskarna helst väljer att äta när helgen kommer, enligt matkommunikationsbyrån Food and Friends som varje år kartlägger svenskarnas matvanor.

Under förra året nådde den svenska köttförbrukningen en rekordnivå på cirka 88 kilo per person och år.

””
Annons

Vegetarisk ambition

Samtidigt visar undersökningen på att ambitionen att övergå till en mer vegetarisk kost stiger. Andelen som vill minska sin köttkonsumtion har ökat till 31 procent i år jämfört med 26 procent i fjol. Vegetarisk mat klättrar också till en sjätteplats från en åttonde plats på listan över den populäraste vardagsmaten.

””

Stort matintresse

Intresset för mat och dryck generellt är högt bland svenskar. Närmare 80 procent är mycket eller ganska intresserade av det som ska läggas på tallriken, enligt Food and Friends. Nära 30 procent anger att de har ett intresse för att handla råvaror av hög kvalitet och laga mat från grunden, en ökning från drygt 15 procent året innan. Lokalt producerad eller närodlad mat är mycket viktigt för 18 procent av svenskarna, en liten minskning jämfört med fjol.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons