Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Supermånen på besök över Sverige

Så dök den upp över Sverige, supermånen som då och då befinner sig riktigt nära jorden och bjuder på en lysande upplevelse. Strax före klockan 17 på söndagen kunde fullmånen ses som en vacker, gulaktig jätteboll strax ovanför horisonten i norr. Det var också då den såg som störst ut.(TT)
Publicerad 3 december 2017

Så dök den upp över Sverige, supermånen som då och då befinner sig riktigt nära jorden och bjuder på en lysande upplevelse.

Strax före klockan 17 på söndagen kunde fullmånen ses som en vacker, gulaktig jätteboll strax ovanför horisonten i norr. Det var också då den såg som störst ut.

Annons

Enligt Robert Cumming vid Onsala rymdobservatorium är det dock en optisk illusion som hänger det samman med hur hjärnan tolkar storleken på lysande klot på himlen. I själva verket är månen som närmast - och störst - när den är som högst på himlen, vilket denna gång inträffar vid midnatt mot den 4 december. Då befinner månen sig "bara" 35 786,3 mil från jorden.

För den som missat söndagens månupplevelse finns det en ny chans att skåda en supermåne redan i början av januari. Under ett år är det 12-13 fullmånar och i genomsnitt är en av dessa en supermåne - även om det vissa år till och med kan komma två månader i rad, som den här vintern.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons