Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rörlig MR-kamera i unik operationssal

Varför flytta patienten, när man kan flytta utrustningen i stället? Med bland annat en rörlig MR-kamera hoppas Sahlgrenska på både färre och säkrare operationer. - Vi minskar riskerna och maximerar resultatet, säger neurokirurgen Daniel Nilsson. Operationen är nästan klar.(TT)
Publicerad 4 december 2017

Operationen är nästan klar. Kirurgen är färdig med sitt arbete och allt det synliga av hjärntumören är bortopererat.

I vanliga fall hade det varit stopp här. Patienten hade rullats ut ur salen och vid ett senare tillfälle undersökts med magnetkamera (MR) för att se om operationen hade lyckats.

Annons

Men den nya så kallade hybridsalen, den första i sitt slag i Sverige, lägger till ett nytt och efterlängtat moment för hjärnkirurgerna på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Tack vare den rörliga MR-kameran går det framöver att få resultaten redan under pågående operation.

””
””

Som science fiction

Till genrepet inför premiären har en frisk kvinna ställt upp som frivillig patient. Hon ligger på operationsbordet, väl inbäddad i gröna dukar och med huvudet fastspänt i en skruvstädsliknande konstruktion.

””

Att en MR-kamera är flyttbar låter kanske inte så märkvärdigt. Men bara kameran väger omkring sju ton och utrustningen som behövs för att manövrera längs rälsen i taket väger ytterligare lika mycket. Det gör att de rörliga MR-kamerorna är väldigt sällsynta än så länge.

Det ser ut lite som en science fiction-film när den blanka metallporten öppnas och den stora magnetkameran sakta körs in i operationssalen och snart omsluter patienten. Dessförinnan har all utrustning utom narkosapparaten flyttats till behörigt avstånd, bakom tydliga linjer i golvet som anger säkerhetsavståndet till den starkt magnetiska kameran.

Snart dyker de första bilderna av patientens hjärna upp på skärmen i ett rum bredvid, där en radiolog i realtid granskar dem.

””
””

Räddar liv

Den rörliga MR-kameran är en del i en större satsning på hybridsalar på Sahlgrenska. I en närliggande operationssal finns exempelvis en så kallad angiorobot, en roterande röntgenmaskin längst ut på en stor robotarm, som kan användas vid leverkirurgi med mera.

Dessutom är en avancerad traumaenhet på samma våningsplan på gång. Planen är att patienter ska kunna köras direkt från ambulansen upp till avdelningen, där en operationssal och en sal för datortomografi ligger vägg i vägg.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons