Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regler för studiemedel utomlands skärps

Regeringen skickar nu ut sitt förslag om skärpta bestämmelser för studiemedel för dem som pluggar utomlands. Syftet är att minska bidragsbrott och förhindra studier vid lärosäten som diskriminerar.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Förslaget går ut på att det inte längre ska vara möjligt att få en mycket stor lånesumma i form av merkostnadslån utbetald vid ett och samma tillfälle, och syftet är att minska bidragsbrott och hög skuldsättning. Merkostnadslån är tänkta att gå till terminsavgifter, men bidragsbrott förekommer och främst i samband med språkstudier.

Dessutom förtydligas bestämmelserna om när ansökan om studiemedel ska avslås. Det ska inte vara möjligt att få studiemedel för utbildningar som inte antar kvinnor eller på annat sätt visar icke-demokratiska värderingar. Det ska heller inte vara möjligt att kvittera ut studiemedel för att åka till oroshärdar och plugga. "Internationalisering är viktigt, men vi ska inte finansiera vilka utbildningar som helst med studiemedel", säger gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström (S) i ett pressmeddelande.

Annons

En rapport beställd av Finansinspektionen har visat att studielån förekommit bland personer som anslutit sig till terrorgrupper i Syrien och Irak. Dagens Nyheter har också uppmärksammat att svenska studenter beviljats studiemedel för att studera vid Islamiska universitetet i Medina i Saudiarabien, endast öppet för män.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons