Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regeringen vill satsa 5 miljarder på välfärd

Regeringen föreslår ytterligare fem miljarder kronor till välfärden i höstens budget. Men vad som händer med löftet om oppositionen stoppar regeringens skattehöjningar vill finansminister Magdalena Andersson (S) inte säga.(TT)
Publicerad 13 juni 2017
””

Det är tre skattehöjningar som regeringen har aviserat och som oppositionen vill stoppa. Det handlar om en flygskatt, förändrade skatteregler för företag, de så kallade 3:12-reglerna samt att fler ska betala statlig skatt. Frågan är vad regeringen gör, om höjningarna stoppas.

Hotar med misstroende

””
Annons

Liberalernas förslag att lägga ett tillkännagivande om att regeringen inte ska lägga förslagen och hota med misstroende om den ändå gör det, har hittills bara fått stöd av KD. Ett misstroende skulle sannolikt yrkas mot Magdalena Andersson.

””

Tre av miljarderna har regeringen redan berättat om, det handlar om den så kallade patientmiljarden och två så kallade sjukvårdsmiljarder, som bland annat kan användas till vidareutbildning av vårdpersonal och att förbättra personalsituationen, och som Vänsterpartiet avslöjade i måndags.

Bättre planering

Hur de resterande två miljarderna ska användas vill Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) inte berätta nu. "Det ska kommuniceras inom kort", säger de, men fokus på satsningen ska ligga på att stärka skola, vård och omsorg.

Orsaken till att de ändå väljer att kalla till pressträff och berätta om de extra miljarderna nu är att förhandlingarna med Vänsterpartiet är klara och att de vill informera kommuner och landsting.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons