Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nyupptäckt mekanism bakom diabetes typ 2

Celler som producerar insulin kan bli "omogna" och leda till diabetes typ 2. En nyupptäckt mekanism får forskare vid Göteborgs universitet att tro på kliniska behandlingar med redan existerande läkemedel för andra sjukdomar.(TT)
Publicerad 6 juni 2017

En stor majoritet av landets diabetiker lider av typ 2-varianten för vilken livsstilen är central.

Forskarna har via 124 cellprover från personer med typ 2 ringat in vilka genförändringar i cellerna som påverkade diabetesförloppet mest.

Annons

Av nära 3 000 förändrade gener har 168 nyckelgener identifierats varav en, SOX5, sticker ut mest.

Genom att artificiellt undertrycka och "stänga av" SOX5 försämras de 168 genernas funktion och cellerna backar i mognadsgrad. Men om SOX5 tillförs kan insulinförsättningen normaliseras, visar rönen som publicerats i Nature Communications.

Fina tester

Den huvudansvarige forskaren Anders Rosengren, docent och läkare vid Göteborgs universitet, liknar mekanismen vid en volymkontroll som skruvar upp eller drar ner mognadsgraden i de insulinproducerande cellerna.

Det fina i kråksången är att det redan finns läkemedel för andra sjukdomar, till exempel nervsjukdomar som epilepsi, som påverkar cellernas mognadsgrad.

””

Nästa steg att undersöka i vilken grad det går att återanvända befintliga läkemedel på den nyupptäckta mekanismen. Det gäller att få till en optimal balans mellan effekt och biverkningar. Det sistnämnda är viktigt eftersom typ2-patienter kan få medicinera i flera årtionden.

Kan gå snabbt

Helt nya läkemedel måste genomgå prövningar som kan ta 10-15 år. Men forskarna hoppas kunna korta väntetiden väsentligt.

””

De önskvärda verkningsmekanismerna i befintliga mediciner är kända och 10-15 läkemedel är potentiella kandidater att testas med SOX5.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons