Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt IT-angrepp mot svenska företag upptäckt

Var femte svenskt företag är utsatt för ett angrepp av skadlig datorkod. Koden kan i hemlighet hämta kredituppgifter och filer. 250 miljoner datorer världen över beräknas ha drabbats. - Vi upptäckte att det var en stor spridning.(TT)
Publicerad 1 juni 2017
””

Den skadliga koden "Fireball" kommer från så kallade "plugins", eller tillägg, till datorns webbläsare som skapats av ett kinesiskt reklamföretag vid namn Rafotech.

"Har full tillgång"

Annons

Tilläggen laddas ned av användaren själv, men bakom den ursprungliga funktionen döljer sig kod som sparar användarens information och gör att datorn kan bli ett vapen i en storskalig överbelastningsattack. Koden har inbäddat i sig en funktion som försöker kringgå datorns säkerhetsfunktioner.

””

250 miljoner datorer över hela världen och 20 procent av alla företagsnätverk är infekterade, enligt Check Point. Värst drabbat är Indien och Brasilien med tillsammans 50 miljoner datorer.

Som tur är vet man vilka datorerna är genom att sökmotorn byts ut till en kinesisk variant. Men eftersom angreppet är så tydligt är det förvånande att så många är drabbade, enligt Fredrik Johansson.

Kan bli svartlistade

21 procent av svenska företagsnätverk är infekterade, vilket kan leda till att företagens domäner och ip-adresser i förlängningen blir svartlistade och utgående mejl hamnar i spam-korgar. Även privatpersoner kan ha drabbats.

För att bli av med den skadliga koden ska man avinstallera tilläggen direkt på datorn, men också i webbläsaren - en funktion som finns inbyggd i de populäraste varianterna - och köra sitt antivirusprogram.

Fredrik Johansson ser en stor potentiell risk i hur spridd den skadliga koden är.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons